Just nu: Tillskott på fyra miljarder till äldreomsorgen årligen

Statsminister Stefan Löfven och Centerpartiets partiledare Annie Lööf presenterar miljardsatsningar på välfärden.

 Regeringen presenterar mer pengar till äldreomsorgen. Det rör sig om ett permanent tillskott årligen på fyra miljarder kronor.

– Det här är en sjujäkla satsning på välfärden, säger statsministern. Tillsammans med vårens tillskott totalt innebär de här satsningarna ett sammanlagt tillskott på 9,7 miljarder kronor till svensk äldreomsorg 2021.

För att vården ska kunna hantera ökade vårdköer presenterar man också ett stöd på fyra miljarder kronor år 2021 respektive år 2022 till regionerna.

– Vi har en vård i medicinsk absolut toppklass, men väntetiderna är ett stort problem, säger Stefan Löfven.

– Även andra delar av vår välfärd har påverkats negativt av pandemin. Vi hör vittnesmål över hela landet om elever som halkar efter i skolan, hur landets socialtjänster är hårt belastade bland annat till följd av ökat fysiskt våld i hemmen, säger Centerpartiets Annie Lööf.

Redan innan pandemin var det kärvt för många av Sveriges kommuner, fortsätter hon.

– Vi genomför idag en generell höjning av statsbidragen till kommuner och regioner med ytterligare 10 miljarder 2021, samt ytterligare fem miljarder året därefter, fortsätter Annie Lööf.

70 procent går till kommunerna, 30 procent till regionerna. Pengarna ska hjälpa kommuner att arbeta med bland annat kollektivtrafiken och omsorgen.