Nya vårdmiljarder

Löfven: ”En sjujäkla satsning på välfärden”

1:56 min

Det blir en stor satsning på välfärden i nästa års budget.

– Det är den största satsningen på svensk äldreomsorg någonsin, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Enligt statsministern är paketet en ”sjujäkla satsning på välfärden”. Totalt innebär dagens besked ytterligare 19,7 miljarder i statsbidrag till kommuner och regioner nästa år, utöver de 12,5 i permanent höjda statsbidrag som partierna gav besked om i våras.

Bland annat är regeringen och Centerpartiet och Liberalerna överens om ett permanent tillskott på fyra miljarder kronor årligen till äldreomsorgen.

– Allt fler blir äldre, allt fler lever längre och vi ser också behovet av bättre utbildning och utbildning för medarbetare inom äldreomsorgen. Ska vi lyckas med det framåt som måste vi kommunerna ökade ekonomiska resurser för att klara av detta, säger centerledaren Annie Lööf till SR Ekot.

Dagens besked innebär också att 1,7 miljarder kronor läggs på äldreomsorgslyftet 2021. Det ger personal möjlighet att utbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska på betald arbetstid.

Dessutom får hälso- och sjukvården fyra miljarder per år 2021 och 2022, bland annat för att kunna jobba ikapp med alla de besök och operationer som har ställts in under våren.

– För att vården ska klara av att hantera det här uppdämda behovet föreslår vi att regionerna tillförs fyra miljarder kronor 2021 respektive 2022, säger Stefan Löfven.

Regeringen, C och L föreslår också tillfälligt höjda generella tillskott till kommuner och regioner. Nästa år handlar det om tio miljarder kronor och 2022 trappas det ner till fem miljarder kronor. 70 procent går till kommunerna, 30 procent till regionerna. 2023 slopas den tillfälliga satsningen.

Kommunernas utgift för äldreomsorgen är på ungefär 125 miljarder kronor och statsbidragen till regioner och kommuner ligger totalt sett på över 200 miljarder kronor.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, ser positivt på beskedet om ytterligare 19,7 miljarder nästa år, men är fortsatt oroat över de stora inkomsttappen inom kollektivtrafiken som kan kräva mer pengar.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson välkomnar dagens besked:

– Det behövs pengar i välfärden. Om det här räcker återstår att se. Jag noterar till exempel att man inte pratar om mer pengar till kollektivtrafiken som är rätt drabbad nu under corona, säger hon till Ekot.