Belarus

Oppositionens ledargestalt har förts bort

1:57 min

I Belarus huvudstad Minsk har en av oppositionens ledargestalter, Maria Kalesnikava, förts bort av okända personer. Samtidigt har ytterligare en av ledarna för det oppositionsråd som Kalesnikava ingår tvingats ut ur landet. President Alexander Lukasjenko har tidigare anklagat rådet för att försöka gripa makten i Belarus.

Enligt ett vittnesmål till nyhetssajten Tut.by fördes Maria Kalesnikava bort i en minibuss utanför Nationalgalleriet i Minsk vid 9-tiden svensk tid. Vittnet berättar för nyhetssajten hur Kalesnikava föstes in i bussen av civilklädda personer med ansiktsmasker.

Sedan dess svarar hon inte på sin telefon. Maria Kalesnikavas pressekreterare säger till Ekot att man inte vet vad som har hänt och att man nu vidtar alla åtgärder för att få information. Han säger att också två andra personer ur oppositionsrådet är onåbara.

Oppositionsrådet bildades kort efter presidentvalet den 9 augusti och deras huvudkrav är att alla politiska fångar ska släppas samt att nyval ska hållas. President Aleksandr Lukasjenko har anklagat rådet för att olagligen försöka ta makten i landet och en brottsutredning har inletts.

Ledarna i råd har förhörts av polis och två av dem greps i slutet av augusti och dömdes till kortare fängelsestraff, anklagade för att ha hållit en otillåten sammankomst och för ohörsamhet mot ordningsmakten. I helgen uppgav en av dem, Olga Kovalkova, att hon tvingats lämna landet och befinner sig nu i Polens huvudstad Warszawa.

Också Svetlana Tichanovskaja, den främsta utmanaren till Alexander Lukasjenko i presidentvalet, tvingades dagarna efter valet ut ur landet och är nu i Litauen.

I går demonstrerade för fjärde söndagen i rad tiotusentals belarusier mot valfusk och polisvåld. Enligt inrikesministeriet greps sammanlagt 633 personer. I en intervju med Sveriges radio i förra veckan sa Maria Kalesnikava att hon har stort hopp om att demonstrationerna ska få effekt och att president Aleksandr Lukasjenko för eller senare kommer tvingas att avgå.

– Vi förstår att det här inte kommer att bli enkelt, att det handlar om ett maratonlopp, men vi är redo, sa Kalesnikava.