Dataspelsbranschen

Svenska spelindustrin – en växande framgångsmaskin

2:01 min

Dataspelsbranschen i Sverige omsätter allt mer och får även fler personer i arbete. På bara fem år har spelförsäljningen i Sverige mer än dubblerats, säger Per Strömbäck på organisationen Dataspelsbranschen.

– Att dataspel på fem år har kommit upp i samma nivå som väldigt erkända traditionella svenska exportnäringar är en bra illustration av hur vår bransch har gått från att vara en potential till en viktig del av den svenska ekonomin, säger Per Strömbäck på Dataspelsbranschen.

Per Strömbäck på Dataspelsbranschen jämför industrin med svenska exporter som pappersmassa och lastbilar. För antalet anställda gick mellan 2013 och 2018 från 2500 till 8000, och spelförsäljningen från 8 miljarder till ungefär 19 miljarder kronor. Allt inom bara fem år.

Det nyligen bildade göteborgsbolaget Thunderful group är en sammanslagning av flera spelbolag, vi hör utvecklingschefen Klaus Lyngeld, utvecklingschef.

– Vi har börjat som små indiebolag, men det har sedan växt och växt. Vi har lyckats behålla stämningen av att det är kreativiteten och de intressanta projekten som är det viktigaste.

Enligt Dagens industri är Thunderful på väg mot en börsnotering redan i år, men det är inget Klaus vill kommentera. Men just börsnoteringar bland svenska spelbolag blir allt fler.

– Det har gett en bättre kapitalförsörjning, dels för företagen men också för att tillväxten blir tillgänglig för fler som sparar. Nu har vi starka svenska företag som är värda stora belopp på börsen som också förvärvar i utlandet, säger Per Strömbäck.

En pådrivande faktor generellt är givetvis coronapandemin. När vi suttit hemma har tv-, data- och mobilspelandet ökat och de största aktörerna som Electronic Arts, Nintendo, Sony och Microsoft har uppvisat rekordsiffror under våren. Men det finns en tredje faktor som också öppnat upp för en helt ny spelplan. Kända titlar är till exempel Candy Crush eller Pokemon Go.

– En stark utveckling som vi sett det senaste decenniet är just utvecklingen av mobilspelen. Det är dels de nya spelarnas aptit, men också att spelutvecklarna blir bättre och bättre på att göra bra spel även för de målgrupperna.