Coronakrisen

Trots universitetens nej – högskoleprovet kan bli av

2:07 min

Bråket om högskoleprovet tar nu en ny vändning.
Regeringen och samarbetspartierna ger nu beskedet att de förväntar sig att ett högskoleprov genomförs i höst och tillsätter en samordnare för att provet ska kunna bli av.

Partierna har enats om att tillsätta en nationell provsamordnare som får i uppdrag att skapa förutsättningar för att högskoleprovet ska kunna genomföras.

Det trots att ansvarig myndighet, UHR och landets universitets- och högskolerektorer sagt att det inte går att genomföra smittsäkert.

– Det är en provsamordnare som tillsammans med UHR och lärosäten ska ta tillvara på det engagemang som vi har sett finns bland näringslivet, i kommunerna, för att kunna arbeta med att hitta provlokaler, provvakter, så att det här ska kunna  genomföras på ett smittsäkert sätt, säger Maria Nilsson som är Liberalernas talesperson i högskolefrågor.

Betyder det att det blir ett högskoleprov i höst?

– Det är den politiska förväntan att det ska bli ett prov i höst, säger riksdagsledamoten Maria Nilsson.

Det var i början av augusti som UHR, universitets- och högskolerådet meddelade att även höstens högskoleprov skulle ställas in av smittskyddsskäl.

I våras gavs heller inget prov. Det startade ett politiskt bråk där framförallt Moderaterna och Liberalerna har krävt att regeringen ska agera.

När regeringen häromveckan meddelade att man öppnar för att en begränsad grupp, i praktiken förstagångsskrivare, skulle få skriva provet, svarade UHR och de 21 ansvariga universiteten och högskolorna att det inte heller skulle gå att genomföra. Skälet var som tidigare risken för smittspridning, men också att tiden var för kort för att hinna med det.

Högskoleminister Matilda Ernkrans (S) sa ju så sent som förra veckan att om rektorer och UHR säger att det inte går att genomföra provet smittsäkert, då kan inte jag överpröva det beslutet. Är det inte det ni gör nu genom att tillsätta den här samordnaren?

– Det får du fråga Matilda Ernkans om, men jag skulle säga att vi ger förutsättningar snarare än att överpröva, säger Maria Nilsson.

Turerna har varit minst sagt många i den här frågan under den sista tiden.

I riksdagen har flera partier de senaste veckorna försökt få till en majoritet för att pressa regeringen att få till ett prov i höst. Liberalerna som ju varit pådrivande hoppade av det initiativet efter att ha fått löfte om att regeringen skjuter till mer pengar till UHR som nu också får 30 miljoner kronor extra i år för att kunna genomföra provet.

Idag tar alltså regeringen och samarbetspartierna ett steg till.
Trots det kompakta motståndet från högskolesverige kallades UHRs generaldirektör Karin Röding till ett möte med statssekreteraren på utbildningsdepartementet.
Därefter har Matilda Ernkrans haft möte med ett antal av landets universitets- och högskolerektorer, erfar Ekot.
Ekot har sökt UHRs generaldirektör Karin Röding som inte vill kommentera beskedet än.