Säsongsinfluensan

Starkare influensavaccin för äldre

1:51 min

Ett starkare vaccin mot säsongsinfluensan ska för första gången ges till människor över 65 i Sverige.

När höstens vaccinationer mot säsongsinfluensa startar i november kommer ett nytt vaccin för äldre prövas. Fyra regioner har beställt det nya högdosvaccinet som nyligen har godkänts i Sverige, och som väntas ge ett bättre influensaskydd för människor över 65.

– Vi ska se till att de äldre inte blir lika sjuka av influensan året som kommer och att man ska slippa så många avlidna och sjukhusvårdade. Man ska hålla sig frisk av det här, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo i region Sörmland.

Äldre kan behöva en högre dos influensavaccin för att få tillräckligt skydd mot sjukdomen. Skälet är att immunsystemet svarar sämre på vaccinationer i högre åldrar. I USA får äldre högdosvaccin sedan flera år tillbaka, och i somras godkändes det även för användning i Europa för människor över 65.

Fyra regioner; Skåne, Stockholm, Sörmland och Gävleborg, har beställt högdosvaccin för att influensavaccinera äldre som bor i särskilt boende. Men det kostar mer än det traditionella influensavaccinet.

– Det är flera gånger dyrare men i studier i USA har man sett att det är värt det i de så kallade samhällsekonomiska studierna som gjorts där, säger Signar Mäkitalo.

Från Folkhälsomyndigheten välkomnar man det nya vaccinet för äldre.

– Det är en väldigt intressant utveckling att försöka få fram vaccin som kan ge ännu bättre skydd för just de äldre som ofta har svårare att svara bra på det standardmässiga influensavaccinet. Redan i år kommer vi att få ett antal doser tillgängliga i Sverige som främst kommer att ges till äldre i särskilda boenden, säger enhetschef Mia Brytting.

Hur blir årets influensasäsong?

– Om vi verkligen kan hålla i allt det här med att tvätta händerna och stanna hemma om man är sjuk, så kommer vi troligtvis också se en mildare influensasäsong. Men det är svårt att sia om det. På södra halvklotet har det varit väldigt låg aktivitet för där har de haft samma åtgärder för att minska smittspridningen mot covid -19, avslutar Mia Brytting vid Folkhälsomyndigheten.