Fängelser utomlands

Peter Eriksson om KD-förslaget: ”Inte seriöst”

2:03 min

Peter Eriksson (MP) är mycket kritisk till KD-ledaren Ebba Buschs förslag om att använda svenska biståndspengar till att bygga fängelser i andra länder.

– Nej det är inte seriöst för fem öre. Det handlar om att få poäng i medierna snarare än att försöka göra någonting på riktigt, säger Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete.

I morse berättade Ekot att Kristdemokraterna vill använda pengar ur biståndsbudgeten för att bygga och renovera fängelser i länder som i dag inte respekterar mänskliga rättigheter för att få till stånd fängelser som är mer humanitära.

Samtidigt föreslår Kristdemokraterna att fler utländska medborgare som dömts i Sverige ska avtjäna sina fängelsestraff utomlands.

Kriminalvården föreslås få anslag för att sluta avtal med andra länder om att de ska ta emot fångar i sina fängelser. Fokus ska ligga på personer som efter avtjänat straff dömts till utvisning. En fånge ska inte kunna säga nej till en placering utomlands.

Såhär motiverade KD-ledaren Ebba Busch förslagen i Ekot i morse:

– Svenska fängelser är i princip fulla idag och en anledning är att nästan 30 procent är utländska medborgare som borde avtjäna straffen i sina hemländer.

Den ansvarige ministern Peter Eriksson (MP) säger att han blev förvånad när han hörde förslagen. 

– Jag tycker att grundtanken är ganska dålig med att använda svenska biståndsmedel till något annat än att satsa på utveckling och att lindra människors nöd i andra länder. Ebba vill tydligen ta ett stort avsteg från Alf Svensson och andra KD-ledare som har jobbat med humanitärt stöd internationellt tidigare, säger Peter Eriksson.

Peter Eriksson tror inte heller att förslagen är förenliga med OECD:s biståndskommitté DAC:s riktlinjer om hur biståndspengar ska användas.

– Jag tror inte det. Bygga fängelser kan man nog få göra men inte om avsikten är skicka fångar från Sverige till de länderna.