
Hon vill tämja vätets protoner för att skapa billigare vätgasbilar
Vid Chalmers i Göteborg utvecklas nu nya material som ska göra framtidens bränsleceller både billigare, mindre och effektivare.
Vätgas anses av många vara nyckeln till att nå klimatmålen, och inte minst kan fler bilar i framtiden komma att drivas med vätgas. Men vätgasbilar är fortfarande få och dyra.
– Om vi lyckas kan vi göra det möjligt att använda andra metaller än ädelmetaller som katalysatorer och förenkla hela stacksystemet, särskilt volymmässigt säger forskaren Anna Martinelli.
I en vätgasbil finns en stack, en stor hög av ytterst tunna, seriekopplade bränsleceller som omvandlar vätgasen till elektricitet som driver bilens motor. Chalmersforskarna vill höja temperaturen i cellerna från 80 till 120 grader, eftersom det då skulle vara möjligt att använda ett billigare material än platina som katalysator. Men för att komma dit måste Anna Martinelli få vätets protoner att röra sig igenom ett poröst silikamaterial med nanosmå kanaler.
– Utmaningen är att hitta den kemiska miljön, den molekylära strukturen som gör att protonen rör sig från sida till sida säger hon.
Vätgasbilar har funnits länge, men ännu inte fått något genombrott - delvis på grund av att de är dyrare att tillverka än exempelvis en ren el- eller hybridbil.
Den forskning som Anna Martinelli och hennes grupp nu gör är grundläggande och ännu på labbstadiet, men hon hoppas att ganska snart kunna visa att de nya materialen för bränsleceller fungerar även utanför labbet.
– Min dröm är att några av materialen vi utvecklar kommer att bli någon form av prototyp inom två år, för att visa att protonledningen funkar så som vi förstår att den gör, säger hon.