I konflikt med Turkiet

Spänt läge på Medelhavet – Grekland satsar militärt

1:56 min

Greklands regering meddelar att man kommer satsa mer pengar på militären framöver, samtidigt som konflikten med Turkiet på Medelhavet blir allt mer spänd.
Enligt grekiska bedömare är dock konflikten möjlig att lösa på förhandlingsbordet. – Men det är kamp mot klockan, säger statsvetaren Teodoros Tzikas.

Enligt Teodoros Tzikas, som är statsvetare med inriktning på internationella relationer, är risken för en konfrontation på Medelhavet mellan Turkiet och Grekland högst reell, och om så sker kommer det blir mycket svårare att inleda en dialog mellan länderna.

– Det viktigaste är att sätta sig vid bordet innan en konfrontation, säger han.

Grekland har reagerat starkt mot att Turkiet sedan juli börjat söka efter naturresurser i ett område som Grekland betraktar som sitt. Både Grekland och Turkiet har hållit militärövningar på Medelhavet den senaste tiden för att markera mot varandra.

Samtidigt meddelar Greklands regering i dag att man kommer utöka resurserna till militären. Enligt grekiska medier skulle det kunna inkludera köp av franska stridsflyg. Premiärminister Mitsotakis ska träffa Frankrikes president Macron på torsdag.

– De kommande veckorna blir kritiska och kulminerar när EU ska diskutera eventuella åtgärder mot Turkiet i slutet på september, säger Konstantinos Filis, också han statsvetare.

För att få till en dialog mellan Grekland och Turkiet behöver Turkiet backa först, anser Filis, men då gäller det att hitta en lösning där Turkiets president Erdogan kan göra det utan att tappa ansiktet inför sina egna väljare.

– Förr eller senare kommer nog parterna till förhandlingsbordet, säger Teodoros Tzikas, men frågan är när – och hur.