coronaviruset

Grekland anklagas för att mörka coronafall

2:01 min

Grekland har länge varit förskonat från stor smittspridning men efter sommaren har antalet bekräftade fall av covid-19 stadigt ökat.
Samtidigt kommer kritik från landets läkarfack om att coronafallen i den grekiska övärlden mörkas.

– De coronafall som upptäcks på öarna registreras oftast på fastlandet, det säger Michalis Giannakos som är ordförande för det grekiska läkarfacket.

Han är kritisk till det nya sättet att mäta på som infördes i mitten på juli, när den försenade turistsäsongen drog igång. Inhemska turister som testas positivt på öarna registreras trots det på sin hemadress, oftast på fastlandet och i storstäderna.

Det har enligt både opposition och läkarfacket gjort det svårare att överblicka den faktiska smittspridningen på de populära turistöarna.
Michalis Giannakos menar att smittspridningen på öarna underskattas och det med flit.

– Man gör det för att hjälpa turismen, så att inte öar som tar emot många turister ska få dåligt rykte, säger han.

Vice hälsominister Vasilis Kontozamanis har avfärdat anklagelsen som ovärdig att ens kommentera och slagit fast att all information från grekiska myndigheter är tillförlitlig, men vice civilförsvarsministern Nikos Hardalias har medgett att man velat undvika att peka ut enskilda öar som smitthärdar.

När Grekland efter en hård stängning av samhället i somras började släppa in turister igen var det med viss oro att man skulle rasera det goda resultatet från våren med en av de lägsta smittspridningarna i Europa.

Grekland har nu fördubblat antalet bekräftade coronafall på en månad, siffran är runt 11 000. Myndigheterna säger nu att man åter nått en platå, men Michalis Giannakos påpekar att man samtidigt har börjat testa allt mindre, vilket håller nere siffrorna.