Medelhavet

Konflikt trappas upp i Medelhavet

1:55 min

Konflikten om anspråk på områden i östra Medelhavet mellan Grekland och Turkiet fortsätter att eskalera. Turkiets president Erdoğan liknade igår konflikten vid den i Syrien där Turkiet genomfört flera stora militärinsatser.

– Den som förvägrar Turkiet vår lagliga rätt i Medelhavet och Egeiska havet kommer till slut behöva inse fakta. Alla diplomatiska, politiska och militära misstag mot oss kommer bara att stärka oss och vi kommer att ha samma aktiva och bestämda policy i östra Medelhavet som vi har med vår gränssäkerhet på land, sa president Erdoğan och syftade på gränsen mot Syrien.

Samtidigt förklarade Grekland igår att de ska öka sin militära budget.
Ännu syns alltså inga tecken på någon gryende försoning eller samförstånd.

För invånarna längs den turkiska kusten vid östra Medelhavet är konflikten obegriplig, de har levt sida vid sida med grekerna på grannön Kastellorizo i alla år.

– Det är galet och ofattbart. Vi lyssnar på nyheterna varje dag och det är bara skitsnack. Politik, politik. För vad? säger Osman som i normala fall varje dag besöker grekiska Kastellorizo i sitt arbete på ett fartyg.

Kastellorizo är Greklands ostligaste utpost, Turkiet hävdar att vattnet runt ön borde vara turkiskt eftersom den turkiska kusten annars blockeras av grekiska småöar men Grekland menar att man har både internationell rätt och kartdragning på sin sida.

Turkiet söker också naturtillgångar i havet i området trots grekiska protester.
Men trots spänningen och varningar om krigshot, märks inte mycket på ytan i turkiska Kaş. Förutom militära spaningsflyg och fler örlogsfartyg pågår folklivet som vanligt och de flesta säger som Mert Ertan att det nog inte kommer att bli något krig.

– Vi tror inte att det kommer att bli krig. Det här är bara politik, säger han.