Diplomati

Australiska journalister tvingas ut ur Kina

1:58 min

Den diplomatiska spänningen mellan Australien och Kina har vuxit den senaste tiden. Det senaste i bråket mellan länderna är att två australiska journalister, baserade i Kina, har tvingats lämna landet efter att ha hotats av kinesisk säkerhetspolis.

– Det känns skönt att vara tillbaka i en fungerande rättsstat, men visst är det tråkigt att behöva lämna Kina, sade Australiensiska Public Service bolaget ABC:s Kinakorrespondent Bill Birtles efter att han och en annan australiensisk journalist tvingats fly från Kina.

De båda korrespondenterna blev i förra veckan varnande av australiska UD att kinesiska myndigheter ville förhöra de två. De uppmanades att lämna Kina så fort som möjligt. Innan de han resa ut ur landet kom kinesisk polis till ABC-korrespondentens hem och meddelade att han och hans kollega inte skulle få lämna landet innan förhören var genomförda.

De två australiska journalisterna valde då att söka skydd på Australiens ambassad i Peking respektive konsulat i Shanghai. Efter 4 dagars diplomatiska förhandlingar mellan länderna fick de två tillstånd att lämna Kina.

Händelsen inträffade bara några dagar efter att Kinas regering offentligt bekräftade gripandet av en australisk journalist som arbetar för Kinas statsmedia, Cheng Lei. Hon fördes bort av kinesiska myndigheter och har sedan dess varit försvunnen. Det är oklart vad hon är anklagad för.

Åtgärden mot de australiska journalisterna kommer i kölvattnet av ett bredare agerande mot västerländska journalister i Kina. I mars utvisade Peking 14 amerikanska journalister som vedergällning för Trump-administrationens beslut att begränsa personal vid kinesiska statliga medier i USA.

Händelsen med de två australiensiska korrespondenterna visar på ytterligare en försämring av förhållandet mellan länderna. I juli ändrade den australiska regeringen sitt reseråd för Kina och varnade australiensiska medborgare för ”godtyckliga gripanden” i landet.