Belarus

Ukraina tillbakavisar: Kolesnikova försökte inte fly

1:58 min

I morse hävdade statskontrollerade medier i Belarus att oppositionens Maria Kolesnikova gripits vid den ukrainska gränsen, under ett påstått försök att fly landet. Men Ukrainas vice inrikesminister säger nu att det istället var makten i Belarus som försökte tvinga henne och två andra att lämna Belarus.

"Det här var ingen frivillig utresa. Det var en med våld framtvingad utvisning", skriver Ukrainas vice inrikesminister Anton Gerasjtjenko på sin facebooksida.

Han tillägger: "Men man lyckades inte förvisa Maria Kolesnikova. Denna modiga kvinna förhindrade detta".

Enligt obekräftade medieuppgifter ska Maria Kolesnikova ha rivit sönder sitt pass, för att inte kunna lämna Belarus. Hennes båda medarbetare befinner sig däremot, enligt den ukrainska gränsmyndigheten, i Ukraina.

Maria Kolesnikova, en av ledarna för det oppositionsråd som bildades i Belarus efter presidentvalet i augusti, försvann i går i Minsk. Ett vittne såg henne föras in i en minibuss av okända personer. I morse hävdade statskontrollerade medier att hon gripits vid ett försök att fly landet.

– Den så kallade oberoende pressen har uppgett att en person ur den så kallade oppositionsstaben greps i går i Minsk, nu visar det sig vara fejk, sa i morse nyhetspresentatören i belarusisk tv och beskrev därefter hur Kolesnikova och hennes medarbetare ska ha försökt ta sig över gränsen.

Samtidigt säger en annan av oppositionsrådets ledare, juristen Maksim Znak att han och Maria Kolesnikova så sent som i förrgår kväll diskuterade frågan om att lämna, eller inte lämna landet och att Kolesnikova då sagt att det tänkte hon inte göra.

Oppositionsrådet, där också nobelpristagaren i litteratur Svetlana Aleksijevitj ingår, kräver att nyval ska hållas efter det fuskkantade presidentvalet i augusti och att alla politiska fångar ska släppas. Landets president Aleksandr Lukasjenko anklagar rådet för att olagligen försöka ta makten nu pågår en brottsutredning. Flera ur rådet har gripits, andra har under hot tvingats ut ur landet.