Länssjukvård

Regiondirektören köpte konsulttjänster av tidigare kollega

1:42 min
  • Region Jämtland Härjedalens regiondirektör Hans Svensson anlitade sin förra kollega från Angereds närsjukhus som konsult för över en miljon kronor. Det visar nya uppgifter som P4 Jämtland tagit del av.

  • Det här var innan regionledningen anlitade det Göteborgsbaserade konsultbolaget Lorensbergs organisationskonsulter för 2,1 miljoner kronor, som P4 Jämtland tidigare rapporterat om. 2018-2019 anlitades konsulten Malin Zandelin via hennes eget bolag. Malin Zandelin och Region Jämtland Härjedalens nuvarande regiondirektör Hans Svensson är tidigare kollegor på Angereds närsjukhus där han var sjukhusdirektör och hon jobbade som verksamhetsutvecklare.

  • P4 Jämtland har sökt regiondirektör Hans Svensson för en kommentar, men han har inte velat medverka. Via HR-direktör Krister Eriksson har regionledningen svarat via mejl: "konsulttjänsterna köptes in utifrån tidigare goda erfarenheter från liknande uppdrag och regionledningens uppfattning är att köpet av tjänster under 2018 har gjorts genom en tillåten så kallad direktupphandling".

Den första fakturan från Malin Zandelin kom i början av 2018 på en kurs i så kallad faciliteringsutbildning, en kurs i mötesteknik för chefer. Därefter skickas under ett års tid ett tiotal fakturor till ett totalt värde på drygt 1,1 miljoner kronor.

När regionen därefter tecknar avtal med Lorensbergs organisationskonsulter då är det Malin Zandelin som på avtalen står som kontaktperson för Lorensbergs, där hon numera är anställd.

Totalt har det köpts in konsulttjänster för organisationsutveckling och ledarskapsstöd för drygt 3,2 miljoner kronor i regionen, de senaste två och ett halvt åren.