Riksdagens öppnande

Furtenbach: ”En nyhetsfattig regeringsförklaring av Löfven”

1:57 min

När riksdagen idag öppnade för hösten inledde statsminister Stefan Löfven (S) med att tacka samtliga riksdagspartier för ett gott samarbete under krisen. Statsministern talade om fortsatt politiskt samarbete mellan partierna, men samtidigt är det tydligt att borgfreden som rådde tidigare under pandemin har brustit.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach säger att regeringsförklaringen inte innehöll några nyheter.

– Det var en nyhetsfattig regeringsförklaring utan nya konkreta förslag men den skiljer sig starkt från hur det har låtit tidigare, säger Furtenbach och fortsätter:

– Budskapen var dels att vi ska fortsätta att hålla ihop och samarbeta inom politiken och dels att vi ska satsa mer på vård skola och omsorg nu när det är kris. Båda är förhoppningar från Löfvens sida eftersom det är lika mycket strid nu som före pandemin inom inrikespolitiken.

Inte heller när det gäller utrikes- och säkerhetspolitiken innehöll regeringsförklaringen några förändringar av rådande politik.

– Det var upprepande av tidigare standardformuleringar, säger Fredrik Furtenbach.

Hör mer i spelaren ovan.