Östersjön

Rysk militär väcker oro i Estland

1:38 min

Den senaste tidens ökade ryska militära närvaron runt Östersjön väcker oro i Estland och nu planerar landet att höja sin beredskap, säger landets utrikesminister Urmas Reinsalu till Sveriges Radio. En fråga som han också kommer att ta upp med sina nordiska och baltiska kollegor som möts i dag i Tallinn.

– Den ryska aggressiviteten är egentligen inget nytt för oss men vi kommer behöva svara på det, säger Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu.

För två veckor sedan avslutades en rysk militärövning i Östersjön, en övning som fick Sverige att höja beredskapen och förflytta trupper till Gotland. Nu planerar även Estland att höja sin beredskap. En fråga som också kommer att diskuteras inom ramen för det nordiska och baltiska utrikesministermötet som hålls i dag i Tallinn.

Den politiska krisen i Belarus väcker också en del farhågor kring säkerheten runt Östersjön. Även om Ryssland och Belarus har nära band har Ryssland hittills haft en relativt låg närvaro i landet, men i och med den nu osäkra situationen skulle det kunna ändras.

– Det som skulle vara väldigt negativt för säkerheten i Östersjöområdet vore om Ryssland skulle kunna flytta sina förband och bygga större baser i Belarus, säger Martin Hurt, forskare på säkerhetstankesmedjan ICDS i Tallinn.