Grekland

Flyktingar evakueras från brinnande inferno på ön Lesbos

1:54 min

Det brinner kraftigt i och omkring det stora flyktinglägret Moria på ön Lesbos.

Ekots utsända Sofia Sofroniadou rapporterar från ön där full aktivitet råder för att bekämpa branden och flyktingar evakueras i säkerhet.

– Jag och min chaufför har försökt ta oss så nära det här flyktinglägret som vi bara kan men vägen är avspärrad eftersom polis har evakuerat hela lägret och de omkring 13000 flyktingarna befinner sig på en närbelägen strand.

Sofia Sofroniadou beskriver tjocka rökmoln över området och helikoptrar i luften som försöker släcka branden. Enligt lokala uppgifter är lägret helt förstört.

Branden ska ha startat efter att 35 personer ska ha testats positivt för corona och skulle sättas i karantän. Polis och militärpolis försöker hindra de boende i lägret att ta sig från det avspärrade området.

– Vad jag förstår är det fortfarande pågående bränder i och omkring lägret och enligt uppgift ska det vara totalförstört.

– Det är en ganska kritisk situation och Lesbos vaknar upp idag till ett katastrofscenario.

Den grekiske premiärministern Kyriakos Mitsotakis kommer att hålla ett möte nu på morgonen med polisen, säkerhetspolisen och armén för att prata om hur man ska gå vidare efter den här händelsen.

När det stod klart under natten att det brann okontrollerat började polis evakuera de boende. Samtliga ska ha evakuerats och det finns inga uppgifter om skadade eller döda.

– Men det är ännu för tidigt att säga hur det har gått, det är så otroligt många människor. Omkring 40 procent av de 13000 människorna är under 15 år, säger Sofia Sofroniadou.