Ubåtsmordet

Madsen erkänner mordet på Kim Wall

1:40 min

Den danska uppfinnaren Peter Madsen som dömts till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall har nu erkänt mordet för första gången.

Det är tidningen Ekstrabladet som fått lyssna på material från en kommande tv-dokumentär där journalisten Kristian Linnemann haft telefonsamtal med Peter Madsen. Samtal där han bland annat förklarat att Kim Walls frågor träffade ömma punkter, och att hon enligt Madsen ska ha "rört vid en landmina och den exploderar".

Journalisten Kristian Linnemann frågar om det är där det går fel, och om det är då han dödar henne, och Madsen svarar ja.

Peter Madsen dömdes till livstids fängelse, mot sitt nekande, 2018, för att ombord sin hembyggda ubåt ha utsatt Kim Wall för en tortyrliknande behandling, mördat henne, styckat kroppen och slutligen sänkt kroppsdelarna i Öresund.

Peter Madsens förklaringar till Kim Walls död varierade under rättsprocessen. Först sade han att han släppt av henne oskadd, sedan att hon dött efter att ha fått en tung lucka i huvudet, och slutligen att hennes död orsakats av en avgasförgiftning.

Han erkände styckningen av kroppen, men aldrig själva mordet.

Peter Madsen överklagade aldrig domen, utan bara själva strafflängden. Men i Landsretten, den danska motsvarigheten till hovrätten, fastställdes hans straff till livstids fängelse.