Coronaviruset

Sverige förhandlar vidare efter vaccinstoppet

2:00 min

EU-förhandlingarna om nya avtal om vaccinköp fortsätter trots att Astra Zeneca pausar sina vaccintest efter att en person fått oklara sjukdomssymptom.

Vaccintillverkaren Astra Zenecas beslut att tillfälligt pausa sina tester av coronavaccin sedan en person drabbats av oförklarlig sjukdom, har väckt oro för att ett covid-vaccin kan försenas. Det är oklart om symptomen har orsakats av vaccinet, men frågan ska nu utredas noggrant.

– Nu vet vi ju inte än så länge inte vad som hänt, det är under utredning, säger Läkemedelsindustrins samhällspolitiske chef Jonas Vikman.

– Men att man gör stora kliniska studier är ju för att upptäcka säkerhetssignaler. Det är inte ovanligt, det är ju därför man gör de här studierna för att upptäcka dem i tid och kunna bedöma dem. Så det här är en del av varför man ska genomföra stora kliniska studier, framhåller Jonas Vikman.

Hur påverkas annan vaccinforskning av det som har hänt?

– Det vi ser här är att det räcker inte bara att ta fram ett vaccin, utan man måste göra stora vetenskapliga studier där säkerhet och effekt dokumenteras. Det är den typen av arbete som de andra också håller på med också. För ett antal vacciner kommer det att visa sig att effekten är för låg eller biverkningarna för allvarliga och då kommer de inte att få godkänt. Det här är en del av det säkerhetsarbete som vuxit fram sedan 50-talet och neurosedynskandalen. Det är därför vi kan vara trygga när vi väl får ett godkänt vaccin så är det också dokumenterat effektivt och säkert, säger Jonas Vikman.

Genom EU-samarbetet har Sverige tecknat ett avtal med Astra Zeneca om sex plus två miljoner vaccindoser. Men om företaget tvingas avbryta sina vaccinförsök innebär det inte att vi blir helt utan vaccin, enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

– Vi har avtal som vi slutförhandlar precis nu, ytterligare sex avtal. Inom några veckor har vi ytterligare sex avtal. De är också i samma storleksordning. Vi köper ju på oss för mycket, just av det skälet att vi inte vet vilka vacciner som blir säkra och effektiva och blir godkända, säger Richard Bergström.