Belarus

Svenska diplomater på plats i nobelpristagarens hem

2:00 min

Svenska och litauiska diplomater befinner sig nu i den belarusiska författarens Svetlana Aleksijevitj hem i Minsk, det säger utrikesminister Ann Linde (S) till Sveriges Radio.

– Vi fick fort veta att hon kände ett stark oro för att det kom män i masker och kontaktade omedelbart ambassaden som åkte dit på en gång. Tillsammans med Litauen så har vi nu diplomater i hennes hem, säger Linde.

Vad gör de där?

– Ser till att hon är säker.

I dag slog nobelpristagaren i litteratur, Svetlana Aleksijevitj, larm till svenska ambassaden i Minsk. Män i masker försökte ta sig in i hennes hem, det samtidigt som det på gatorna stod bilar utan registreringsskyltar.

Aleksijevitj är en av de mest framträdande belarusiska rösterna som har stöttat oppositionsrörelsen i landet, som sen valet i början av augusti demonstrerat mot regimen och den sittande presidenten Alexander Lukasjenko. Hon är också medlem i det övergångsråd som bildades i landet efter de massiva protesterna, något hon tidigare har kallats in till förhör för.

– Jag hoppas ju att det ska bli en vändning i Belarus, men under de senaste dagarna har det gått och helt fel håll, säger utrikesminister Ann Linde.

Utrikesminister Ann Linde har i dag träffat sina nordiska och baltiska kollegor i Estlands huvudstad Tallinn. Högst på agendan har varit just utvecklingen i Belarus som utrikesministrarna enhetligt fördömer.

– Vi ligger ju på att EU ska fatta ett snabbt beslut. Senast idag har jag pratat med andra kollegor för att tillsammans försöka få till stånd ett snabbt beslut från EU.

Men det har ju gått en månad sedan valet där?

– Det är naturligtvis inte lätt. Olika länder har olika syn på det och då gäller det ju att vara oerhört fast i sin uppfattning, att detta måste ske, säger hon.