chile

Protestsång orsakar debatt

1:56 min

En sång som handlar om motstånd mot Vietnamkriget från 70-talet orsakar politisk debatt i Chile. Sången skrevs av den chilenske folksångaren Victor Jara.

"El derecho de vivir en paz" eller "Rätten till ett eget liv" som den heter på svenska skrevs av Jara 1970 som en protestsång mot kriget i Vietnam.

Nu har det konservativa högerpartiet UDI i Chile använt sig av sångens titel som en del av kampanjen inför folkomröstningen i Chile om att skriva om den grundlag som diktatorn Augusto Pinochet införde 1980.

Det handlar om att rösta för eller emot att skriva om grundlagen. UDI vill inte att grundlagen ska skrivas om och i en av sina sociala medier-kanaler tog partiet fasta på just frasen i sångens refräng om rätten att leva i frihet.

Att partiet nu använder sig av Victor Jaras protestsång ses av många som en skymf, med tanke på att Victor Jara dödades av militär dagarna efter kuppen i Chile 1973. Partiet UDI har försvarat kuppen och Augusto Pinochet.

Sången har också varit central i de sociala protester som började i Chile i oktober förra året.

Partiledningen för UDI menar att ingen ska kunna ta beslag på budskapet om rätten att leva i fred och frihet och att det är något som en majoritet av chilenarna skriver under på.

Den stiftelse som förvaltar Victor Jaras sånger säger i ett uttalande att "den som idag vill använda sig av sången bör kunna ge en vettig förklaring till sitt agerande och folket får döma."

Omröstningen den chilenska grundlagen äger rum i slutet av oktober.