Brexit

Boris Johnson går vidare med omstritt lagförslag

1:42 min

Den brittiske premiärministern Boris Johnson bekräftade idag att den brittiska regeringen kommer att införa den kontroversiella lag som bryter mot det utträdesavtal som Storbritannien slöt med EU förra året.

Johnsons svar var tydligt under onsdagens utfrågning av premiärministern.

– Vi kommer att gå vidare med det här lagförslaget, sa han.

Beskedet kommer efter att han fått skarp kritik från både brittisk opposition och från EU under dagen i dag.

Lagförslaget går bland annat ut på att om det inte blir ett frihandelsavtal mellan Storbritannien och EU, så skall den nya lagen i så fall täppa till en del luckor som den brittiska regeringen menar finns i utträdesavtalet. Särskilt i de bestämmelser som finns för handeln med Nordirland efter årsskiftet, då Brexit är fullt ut genomfört.

I den aktuella lagtexten står det att den nya lagen, om den antas, kommer att råda oavsett om den harmonierar med internationell lag eller inte.

Något förvånansvärt valde det största oppositionspartiet Labours ledare, Keir Starmer att inte ta upp frågan i dagens frågestund i parlamenten. Han vill uppenbarligen, av internpolitiska skäl inte driva Brexitfrågan för hårt i partiet just nu. Men andra politiker gjorde det.

– Om inte den brittiska regeringen följer lagen, hur kan den då förväntar sig att vanligt folk ska följa lagen?, löd en fråga till Boris Johnson.

– Vi förväntar oss att alla följer lagen, svarade premiärministern kort.

En sak har i alla fall Johnsons regering lyckats med genom det kontroversiella lagförslaget; Brexitfrågan och förhandlingarna om ett frihandelsavtal med EU är högst upp på dagordningen igen.