Belarus

Svetlana Aleksijevitj: ”Det är terror mot det egna folket”

1:48 min

Idag greps ytterligare en av ledarna ur det oppositionsråd som bildades efter presidentvalet i Belarus i augusti. Den enda som fortfarande är i frihet, eller inte har lämnat landet, är nobelpristagaren i litteratur, Svetlana Aleksijevitj.

– Det som pågår är terror mot det egna folket, en person utövar terror mot folket, sade Svetlana Aleksijevitj i dörröppningen till sin lägenhet i Minsk tidigare idag. Utanför hade journalister samlats, efter uppgifter om att polisen var på väg.

Vilka det var som upprepade gånger ringde på Aleksijevitjs dörr och telefon under morgonen vet inte ens hennes närmaste medarbetare på PEN-klubben i Minsk.

Senare anlände fler utländska diplomater, bland annat andre mannen på Sveriges ambassad i Minsk, till Aleksijevitjs lägenhet för att ge henne sitt stöd.

I morse greps juristen Maksim Znak som precis som Aleksijevitj ingår i ledningen för det oppositionsråd som bildades efter presidentvalet i augusti och vars främsta krav är att nyval ska hållas och att alla politiska fångar ska friges. Tidigare i dag blev det också bekräftat att en annan av ledargestalterna, Maria Kolesnikova befinner sig i ett häkte i Minsk. Både hon och Maksim Znak anklagas för försök till att destabilisera läget i landet och skada landets säkerhet.

President Aleksandr Lukasjenko har anklagat rådet för att olagligen försöka ta makten i landet. De ur rådet som inte har gripits har under hot om rättsliga påföljder tvingats lämna landet.

I en intervju med en rad ryska radio- och tv-bolag igår sade Lukasjenko att han inte tänker lämna makten ifrån sig, eftersom det skulle innebära att det system han byggt upp under sina 26 år som president skulle rasa samman.

Han hävdade också att han har en majoritet belarusier bakom sig, och anklagade utländska krafter för att orkestrera de stora demonstrationer, mot valfusk och polisvåld, som hållits i Belarus de senaste veckorna.

– Lukasjenko säger att han inte tänker prata med gatan, de som demonstrerar, men gatan, det är folket, säger Svetlana Aleksijevitj.