Kulturpolitik

Nya kultursatsningar i budgeten

1:41 min

På en pressträff på onsdagseftermiddagen presenterade kulturminister Amanda Lind och biträdande finansminister Per Bolund regeringens kultursatsningar i höstbudgeten.

Som tidigare aviserats ges kulturen 1,5 miljarder extra i år, pengar som ska stödja infrastruktur och kulturskapare i hela landet som drabbats av coronapandemin. Andra satsningar i budgeten en stimulansmiljard för 2021 för omställning och återstart av kulturaktiviteter i hela landet.

Vidare så föreslår man också en satsning på 50 miljoner kronor för att öka statens inköp av konst. Hälften av pengarna går till Statens konstråd, hälften till Moderna museet.

Beskedet att Moderna Museet tilldelas 25 miljoner kronor från staten för inköp av konst till samlingen tas emot med glädje av museets överintendent Gitte Ørskou.

– Pengarna kommer att göra en verklig skillnad i nuläget för det uppdrag som Moderna Museet har i att samla och förmedla samtida och modern konst", säger Gitte Ørskou i ett pressmeddelande.

Regeringen vill också tillföra flera av landets centralmuseer extra pengar för att mildra konsekvenserna av coronapandemin. Sammanlagt lägger regeringen 3,4 miljarder i extra kulturstöd.