Lesbos

EU tittar på stöd till migranterna i Lesbos

1:45 min

EU tittar nu på hur man ska ge stöd till migranterna på Lesbos efter att det stora flyktinglägret där brunnit ner. I första hand handlar det om att se till att alla får tak över huvudet, säger EU:s migrationskommissionär, Ylva Johansson, till Ekot.

– Nu är fokus på att ge skydd till människor i natt och de kommande dagarna. Och att ensamkommande ungdomar flyttas därifrån omedelbart, säger Ylva Johansson, EU:s migrationskommissionär, som har pratat med den ansvariga grekiska ministern löpande under dagen för att se vilka behov som finns.

I ett inledande skede ska EU finansiera flytt av 400 minderåriga från Lesbos till fastlandet. När den akuta krisen lagt sig blir också frågan aktuell om att evakuera fler från ön. Norge har idag erbjudit sig att ta emot 50 migranter. Liknande erbjudanden har kommit från andra EU-länder.

– Det vi har sett idag är att många medlemsländer och Norge har hört av sig. Antingen direkt till mig eller till Grekland att vi är beredda att skynda på omfördelningen av migranter.

Sverige hör inte till de länder som har erbjudit sig att hjälpa till med omfördelning av migranter.

– Inte vad jag vet.

Ylva Johansson säger att hon trots allt är glad över att EU sedan tidigare evakuerat många migranter från det överfulla lägret Moria.

För två månader sedan fanns där 25 000 människor, i ett läger ämnat för 3 000. Grekland har fått omfattande kritik för förhållandena i lägret där många saknat grundläggande sanitet.

Det går inte att fortsätta med den typen av läger tycker Ylva Johansson, och tillägger att ansvaret för Moria vilar på Grekland.

– Grekland har naturligtvis huvudansvaret för de läger som finns på grekisk mark. Även om Kommissionen bidrar med mycket av finansieringen.