Idag var höstens första debatt i riksdagen

3:17 min

Igår öppnade riksdagen efter sommaren. Idag var den första debatten mellan partiledarna. De pratade mycket om de kriminella gängen.

Statsminister Stefan Löfven var den första som pratade.

- Mördandet och skjutandet och gängkriminaliteten sliter sönder samhällskittet, och vi måste alla fortsätta visa beslutsamhet, sade Stefan Löfven.

Stefan Löfven sade att alla i Sverige har samarbetat mot coronaviruset. Nu måste alla i samhället samarbeta mot de kriminella gängen också. Det viktigaste för honom är jobben och välfärden, sade han.

- Det är bara när alla som kan arbeta arbetar som vi har råd med fler poliser och bättre förebyggande sociala åtgärder mot kriminaliteten. Att ha ett arbete det ger självrespekt, sade Stefan Löfven.

Ulf Kristersson är ledare för partiet Moderaterna. Han vill också bekämpa brotten och arbetslösheten. Men gängkriminaliteten ökar med en stor invandring och en dålig integration. Det förstår inte regeringen, så den måste bytas ut, sade Ulf Kristersson.

- Stefan Löfven och hans regering vill inte ens erkänna sambandet mellan stor invandring, dålig integration och växande kriminalitet och när regeringen är en del av problemet så måste regeringen bytas ut, sade Ulf Kristersson.

Jimmie Åkesson är ledare för Sverigedemokraterna. Han vill också stoppa de kriminella gängen, genom att stoppa asylinvandringen och utvisa invandrare som gör brott. För de flesta gängkriminella är invandrare, sade Jimmie Åkesson.

– Trots detta tydliga fakta, att en absolut majoritet av de gängkriminella har utländsk bakgrund, så vägrar landets vänsterliberala styre ta in att denna gängbrottslighet i allra högsta grad är importerad. Kriminella utlänningar har inte i Sverige att göra, sade Jimmie Åkesson.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt ska sluta som partiledare. Det här var hans sista debatt i riksdagen. Han tackade sina kollegor, vakterna, städarna och alla som jobbar i riksdagen. Men han pratade också om att välfärden i Sverige hotas av privata företag som vill tjäna pengar i skolan och vården.

– Var och en får ordna sin egen välfärd, själva grundtanken att vi hjälper varandra när vi behöver varandra som bäst, hotas, vi går från medborgare till kunder, sade Jonas Sjöstedt.