Undersökningen om flygkraschen förra sommaren är klar

3:14 min

Nio personer dog i en flygkrasch utanför Umeå förra sommaren. Idag kom en rapport om varför flygplanet kraschade.

Kraschen hände den 14 juli 2019. Åtta personer skulle hoppa fallskärm från ett litet flygplan, utanför Umeå. De var medlemmar i en fallskärmsklubb. Men flygplanet störtade på en ö i en älv utanför Umeå. Alla som var i flygplanet dog. Det var åtta fallskärmshoppare och en pilot. Det var den värsta flygkraschen på 30 år i Sverige.

Det var inte klart varför olyckan hände. Därför gjorde myndigheten Haverikommissionen en undersökning. Nu är den klar.

Det var inte något fel på flygplanet. Men det flög för långsamt och hade en ojämn tyngd. Flygplanet hade för tung last i bakdelen. Och piloten hade inte tillräckligt mycket erfarenhet.

Fallskärmshopparna hade redan hoppat två gånger den dagen. De var på väg att göra ett tredje hopp. Men det blev molnigt, så flygplanet skulle flyga lite högre. När flygplanet var 4000 meter upp i luften gick det fel. När fallskärmshopparna började röra på sig ändrades balansen i flygplanet. Flygplanet blev ostabilt. Det blev nästan omöjligt att styra flygplanet i molnet. Flygplanet svängde kraftigt och föll sedan nästan rakt ner och kraschade. Det säger Statens Haverikommission.

Statens Haverikommission säger inte något om vems fel det var att flygplanet kraschade. Myndigheten jobbar för att flyg ska bli mer säkert. Därför föreslår myndigheten nu att alla fallskärmshoppare ska få bättre kunskap om hur man ska röra sig i ett flygplan. Och de föreslår att alla piloter som flyger fallskärmshoppare ska ha en speciell utbildning.