Recension - TV

"The Mandalorian" är mäktig och fantasieggande underhållning

2:05 min

I dag lanseras streamingtjänsten Disney+. Det stora dragplåstret är Star Wars-tvserien The Mandalorian och vi har sett de tre första avsnitten.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: The Mandalorian
Skådespelare: Pedro Pascal, Carl Weathers, Werner Herzog, Gina Carano m.fl.
Skapare: Jon Favreau
Går att se på: Disney+
Betyg: 4 av 5

Minns ni Mos Eisley? Baren på Tatooine där Luke Skywalker träffade Han Solo?

Bra! Glöm nu Skywalker och tänk bara på de där sluskiga bargästerna.

Det är den världen som The Mandalorian tar med oss till. Star Wars skuggsida – befolkad av prisjägare och andra varelser som gör vad som helst för pengar.

I berättelsens centrum finns prisjägaren utan namn, The Mandalorian, som utvecklar ett samvete när han blir anlitad för att döda en liten gullig grön rymdvarelse med enorma ögon.

Det fullkomligt osar coolhet om den här serien. Star Wars har sällan hymlat med sina samuraj och westerninflurnser, men aldrig tidigare har de varit så närvarande som här. I sina bästa stunder känns The Mandalorian som om Akira Kurosawa och Sergio Leone fått ett hemligt kärleksbarn och lämnat det på JJ Abrams trapp.

Svenske Ludvig Göranssons soundtrack är suggestivt och pampigt om vart annat och något av det bästa jag hört i en tv-serie. Lite så där Rocky-soundtracket, möter Trent Reznor, möter Ennio Morricone.

Seriens påkostade praktiska effekter blandas med enastående animationer och när den tyska filmlegendaren Werner Herzog dyker upp i rollen som otäck uppdragsgivare märker jag att jag sitter och ler.

Alltså, ni förstår ju... Här finns ingen brist på mys!

Men The Mandalorian kan ibland bli lite väl kär i sitt mytologiserande av sin egen huvudperson.

Saker som att han aldrig får ta av sig sin heltäckande hjälm och att vi alltså aldrig ser hans ansiktsuttryck gör det svårt att sympatisera med honom.

Seriens skapare Jon Favrau förråder dock aldrig idén om att Star Wars i slutändan framförallt ska vara underhållande.

Det går inte att förneka: Disney+ stora dragplåster är mäktig och fantasieggande underhållning.