Lördag 12 september 2020

En livsviktig myr och Naturmorgons 30-årsdag

Vi sänder från en myr av norrländska mått - fast i Halland: Långhultamyren. Och så firar vi att Naturmorgon sänder sitt 1560:e program och alltså fyller 30 år. Programledare är Joacim Lindwall.

Morgonens fältreporter Lena Pettersson sänder från en krockkudde. Ja, myren är nämligen naturens egen krockkudde: den skyddar mot både torka och översvämning, samlar upp och håller fast koldioxid och minskar på sätt påverkan på klimatet, och den är dessutom hem för en mängd växter, djur och insekter.

Krockkudden i det här fallet heter Långhultamyren och ligger i östra Halland, nära gränsen till Småland. Henrik Malm, naturvårdsförvaltare på Länsstyrelsen i Halland berättar om arbetet för att rädda och restaurera den här stora våtmarken.

Och så firar vi en 30-åring - vårt eget program. Den 15 september 1990 sändes det allra första Naturmorgon och nu är vi framme vid avsnitt nummer 1 560. Vi lyfter varsamt fram några guldkorn ur det bågnande arkivet. Ett sådant är när programledare Lasse Willén intervjuade nioåriga Carolina Larnett om koltrastfamiljen som flyttat in i bokhyllan. Nu - 21 år senare - ringer vi upp Carolina igen för att höra hur hon mindes den där stunden i radion och hur det gick för koltrastarna.

Veckans kråkvinkel blir också den ett arkivfynd: Anders Börjeson sjunger sitt lov till allt som är blött.

Programledare är Joacim Lindwall.