Oscarsgalan

Nya mångfaldskrav på Oscar för bästa film

1:02 min

Snart gäller nya regler för filmskapare som vill kamma hem en Oscarsstatyett för bästa film. Amerikanska filmakademin inför mångfaldskrav i galans tyngsta kategori från och med 2024.

Reglerna kommer gradvis att införas under 2022 och 2023, för att från och med 2024 gälla helt. Det rapporterar flera amerikanska tidningar.

Amerikanska filmakademin har satt upp en lista med fyra olika delar på mångfaldskrav som en film kan innehålla för att bli vald – men producenten behöver bara tillmötesgå hälften av kraven.

Den första delen går in på mångfald bland skådespelare. Där måste antingen en huvudrollsinnehavare eller en viktig biroll vara av en underrepresenterad etnisk minoritetsgrupp, alternativt att minst 30 procent av alla skådespelare i de mindre rollerna är kvinnor, etniska minoriteter, hbtq-personer eller personer med funktionsnedsättningar.

Ett tredje sätt att uppfylla kravet är att handlingen kretsar kring kvinnor, etniska minoriteter, hbtq-personer eller personer med funktionsnedsättningar.

De andra tre delarna handlar om mångfald inom ledarskapet, personalen och marknadsföringen. Det här är Oscarsgalas tydligaste ställningstagande för mångfald. De har tidigare kritiserats för att inte ta frågan på allvar.