Facket håller inte med

Arbetsgivare inom industrin spår lång lågkonjunktur

2:00 min

Enligt en ny konjunkturprognos från Industriarbetsgivarna blir konjunkturnedgången kvar länge. Facket tror på återhämtning nästa år. Om tre veckor börjar löneförhandlingarna om.

Inför löneförhandlingarna som återupptas i oktober har ekonomer på fack och arbetsgivarorganisationer olika bilder av hur långvarig konjunkturnedgången kommer att bli.

I en ny prognos som Industriarbetsgivarna publicerar i dag spår chefsekonom Kerstin Hallsten att återhämtningen kommer att ta flera år.

– Bilden är ju att vi befinner oss i en synnerligen djup lågkonjunktur och att det kommer ta väldigt lång tid att komma tillbaka, både till den produktionsnivå som vi hade innan krisen, och det kommer ta ännu längre tid att nå ett normalt konjunkturläge, säger hon.

Även om skogsindustrins förpackningstillverkare och gruvindustrin har påverkats positivt under coronapandemin är det ett pessimistiskt budskap som kommer från basindustrins arbetsgivarorganisation. Stål- och metallindustrin har lidit av stängda bilfabriker i Europa till exempel.

Före sommaren spådde Industriarbetsgivarnas chefsekonom Kerstin Hallsten att produktionen i basindustrin skulle minska med 6 procent i år, nu är bilden aningen ljusare, säger hon.

– På marginalen kanske det inte blir fullt lika svagt men ändå är bedömningen att det kommer att ta flera år att komma tillbaka till den produktionsnivå och det konjunkturläge som vi var i innan krisen.

Den 1 oktober startar avtalsrörelsen om. Enligt facket Unionens chefsekonom Katarina Lundahl har den ekonomiska utvecklingen blivit bättre än befarat.

– Exporten och industriproduktionen har utvecklats bättre, konsumenterna har handlat mer och bostadspriserna har utvecklats bättre, så allt är inte nattsvart. Jag tror att det finns goda förutsättningar för en väldigt stark återhämtning under nästa år, särskilt om det kommer ett vaccin på plats, säger hon.

Enligt Industriarbetsgivarna krymper Sveriges ekonomi med knappt 5 procent i år, det är lite mindre än vid tidigare bedömning. I euroområdet däremot, som är viktigt för exporten, spås nedgången nu bli större än i den förra prognosen.

Inför löneförhandlingarna säger Kerstin Hallsten att värden gått förlorade.

– Företagens lönsamhet har försämrats.

Katarina Lundahl betonar att krisen beror på ett virus och inte på försämrad konkurrenskraft.

– Konkurrenskraft och hur vi står oss jämfört med andra länder är en viktig parameter när vi tittar på vilka löneökningar som man kan bära i ett långsiktigt perspektiv, säger hon.