Coronakrisen

Fem miljarder till enskilda firmor

2:00 min

Regeringen och samarbetspartierna föreslår nu ett statligt ekonomiskt stöd på fem miljarder kronor för att stötta enskilda firmor som drabbats hårt av coronapandemin.

– Coronakrisen har drabbat många företagare otroligt hårt. De företagare som driver enskild firma har varit särskilt utsatta. Det har dröjt alldeles för länge, men nu kommer vi äntligen att få ett stöd på plats för just enskilda firmor, så att de får kompensation som övriga för förlorade intäkter, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf.

Syftet med det nya statliga stödet är att hjälpa enskilda firmor, så som kulturarbetare och frisörer, som har tappat en stor del av sina intäkter under pandemin.

De ska kompenseras för förlorade intäkter under mars till och med juli i år och totalt kan de få som mest 120 000 kronor. För att få stödet krävs bland annat en omsättning på minst 200 000 kronor i fjol.

– Det här är pengar som gör det möjligt för fler att överleva krisen. I grunden tycker jag också att det är en rättvisefråga, att företagare som driver enskild firma jämfört med aktiebolag ska behandlas på ett likvärdigt sätt.

Det har tidigare förekommit kritik mot att enskilda firmor av olika skäl sällan kunnat ta del av krispaketen i coronavirusets spår.

– Frustrationen har ju varit väldigt stor sedan i våras av att inte ha kunnat använda de stödsystem som funnits. Det har varit olika anledningar till det. Centerpartiet har drivit på stenhårt för att hitta vägar för att kunna underlätta för enskilda näringsidkare och nu har vi äntligen i de här budgetförhandlingar kommit fram med en ny modell, säger Annie Lööf.