Brexit

Starka reaktioner på Johnsons lagförslag: ”Ett kamikaze-hot”

1:45 min

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson meddelade idag att den brittiska regeringen kommer gå vidare en kontroversiell lag, som bryter mot det utträdesavtal som Storbritannien slöt med EU förra året. Inte oväntat väcker det brittiska lagförslaget starka känslor inom EU.

I Bryssel och runt om i EU-ländernas huvudstäder kommer starka reaktioner på det brittiska lagförslaget.

”Utträdesavtalet har godkänts av båda sidor och det måste implementeras fullt ut. Att bryta mot internationell lag är oacceptabelt”, skriver EU:s ordförande Charles Michel på Twitter.

Liknande uttalanden kommer från EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som också uttrycker stor oro.

Den föreslagna lagen kan visserligen ses som ett sätt för den brittiska regeringen att sätta press på EU i syfte att faktiskt få till ett avtal, innan övergångsperioden efter brexit löper ut vid årsskiftet.

Men källor som Ekot varit i kontakt med antyder att det snarare kan bli tvärtom – att EU tappar det lilla förtroende man hade kvar för Storbritannien och att det därmed riskerar att inte bli något avtal.

Det skulle i sin tur kunna leda till en ny gräns mellan EU-landet Irland och brittiska Nordirland, vilket båda parter säger sig vilja undvika av rädsla för nya våldsamheter i Nordirland.

Irland är det EU-land som skulle påverkas allra mest. Landets vice premiärminister Leo Varadkar kallar det brittiska lagförslaget för ett ”kamikaze-hot”. Han säger till radiokanalen RTE att han inte tror det kan bli något framtida avtal med Storbritannien om de bryter mot utträdesavtalet.

Samtidigt hoppas Varadkar fortfarande på en uppgörelse och han tillägger att om parterna når ett avtal som innebär tullfri handel så kan de mest kontroversiella delarna i det brittiska lagförslaget undvikas.