Extra budgetpengar

Förändringen av Arbetsförmedlingen inleds 2021

1:49 min

I budgetförhandlingar har nu regeringen och samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet, kommit överens om en miljard kronor för att Arbetsförmedlingen 2021 ska köpa upp tjänster hos privata företag som ska matcha arbetssökande med nya arbetsgivare.

Anders W Jonsson, gruppledare för Centerpartiet berättar varför de nu gör den här förändringen.

– Vi har ju sett att Arbetsförmedlingen har haft stora problem under väldigt lång tid. Få av dem som är anmälda hos Arbetsförmedlingen får ett jobb. Arbetsgivare vänder sig ytterst sällan till dit för att rekrytera. Det kommer att vara lättare för privata företag att sköta de här matchningstjänsterna, vilket är motivet till den här reformeringen, säger han.

Det har varit många turer kring att förändra Arbetsförmedlingen, och i januariavtalet 2019 mellan regeringen och samarbetspartierna bestämdes att fler tjänster från privata företag ska köpas upp för att matcha arbetssökande med arbetsgivare.

Det här förändringen sköt regeringen upp till 2022, men nu påbörjas den redan 2021, med en miljard och ytterligare miljarder fram till 2023.

Det här innebär att Arbetsförmedlingen kommer att få en ny myndighets- och kontrollerande roll, enligt Anders W Jonsson.

– En helt annan men väldigt viktig roll. De kommer att få vara med och bestämma vilka företag som ska få vara med som externa aktörer. Dessutom ska de följa upp resultatet. Därför att den ekonomiska ersättningen till aktörerna, kommer att vara beroende på hur många som faktiskt kommer i arbete. Det kommer också att variera beroende på hur långt ifrån arbetsmarknaden den arbetssökande står, säger han.