Spänt mellan länderna

Grek-turkiskt par hoppas på nedtrappad konflikt

2:03 min

På den grekiska ön Kastellorizo följer invånarna noga den spända situationen mellan Turkiet och Grekland, och de flesta önskar sig en snabb nedtrappning av konflikten.

– Jag kan se mina föräldrars hus härifrån! Vi brukar blinka med bilen så de ser oss från andra sidan, säger Hurigul Magiatis och blickar ut över havet och Turkiet som ligger bara ett par kilometer bort. Hon är turk men gift med en grek, Tzikos Magiatis, och tillsammans bor de här på Kastellorizo.

Normalt sett är det enkelt att ta sig emellan Kastellorizo och Hori Guls hemstad Kas på andra sidan, men på grund av corona-epidemin har trafiken stoppats och hon har inte kunna hälsa på sen i mars.

Som grek-turkiskt par sticker de ut här, även om relationerna generellt är goda mellan greker och turkar, är äktenskap ovanliga. Å den spända situationen mellan Grekland och Turkiet, som tvistar om energirättigheter i havet här utanför Kastellorizo, följder de såklart noga.

Situationen är mer spänd än på länge, men vanligt folk har inget emot varandra, säger Tzikos Magiatis, alla vill bara att gränsen öppnas och att det blir fredligt igen.

Kastellorizo har på grund av sitt östliga läge väldigt nära Turkiet men långt från det grekiska fastlandet hamnat i centrum för konflikten mellan Grekland och Turkiet.

Just nu söker ett turkiskt skepp efter gas utanför Kastellorizo, något Grekland finner provocerande, och på söndag besöker Greklands president Katerina Sakellaropoulou ön, något Turkiet kan komma att reagera på, tror Tzikos Magiatis.

Grekland har flera gånger klagat på att turkiska stridsflyg agerat provocerande i samband med grekiska politikers besök på öar nära det turkiska fastlandet.

– Det har hänt förut, så det är inte osannolikt att nåt liknande händer igen, säger Tzikos Magiatis.