Klimatet

De stora bränderna i västra USA fortsätter

0:26 min

I delstaten Oregon har nu fem samhällen mer eller mindre förstörts och flera människor befaras ha mist sina liv. Räddningstjänsten har ännu inte kunnat ta sig fram till alla drabbade områden.

Totalt rasar närmare hundra terrängbränder i delstaterna Kalifornien, Oregon och Washington på den amerikanska västkusten. 

Närmare hundra bränder rasar i västra USA.Delstaten Oregon befarar rekordmånga dödsoffer, sedan bränder i det närmaste utplånat fem samhällen.

Fem samhällen i USA-delstaten Oregon har mer eller mindre förstörts av de pågående bränderna i skog och mark och flera människor befaras ha mist sina liv. Brandmän har ännu inte kunnat ta sig fram till alla drabbade områden.

- Det kan handla om rekordstora förluster av liv och egendom som orsakats av markbränder i vår delstat, säger guvernören Kate Brown.

Brown uppger inte hur många som befaras döda, men Oregons dödligaste brand fram till nu inträffade 1936 då staden Brandon totalförstördes och 13 personer omkom.

Jody Evans, en invånare i Detroit i Oregon, ett av de samhällen som brunnit, säger att det var lågor på båda sidor, träd som föll och aska som virvlade runt fordonet när hon flydde branden.

- Det var som att köra genom helvetet, säger hon till Newschannel 21.

En kvinna och hennes tolvåriga barnbarn har hittills bekräftats omkomna. I granndelstaten Washington i norr har en ettårig pojke bekräftats död och hans båda föräldrar är allvarligt brandskadade.

I Kalifornien, söder om Oregon, har tre personer hittats döda norr om Sacramento, där en massiv brand som orsakats av ett blixtnedslag härjar.

Totalt rasar närmare hundra naturbränder i Kalifornien, Oregon och Washington på den amerikanska västkusten. Storstaden San Francisco mörknade på onsdagen under ett obehagligt sken.

"Vi vet att röken, mörkret och det orangea skenet i läskigt. Ta det lugnt och försök att stanna inomhus", skrev brandkåren på Twitter.