Grekland

Ny brand i flyktinglägret Moria

1:38 min

Ännu fler flyktingar tvingades ge sig av i nattmörkret när en ny brand bröt ut i flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos sent igår kväll.

För en andra gång på ett dygn fylldes vägarna från flyktinglägret med människor som försökte bära med sig så mycket de kunde av tillhörigheter. Samtidigt som en grupp av ensamma unga flögs till det grekiska fastlandet. EU gick in och lovade betala för 400 unga ensamkommande så att de skulle tas till det grekiska fastlandet.

Andra flyktingar har tillbringat natten på en av de färjor som lagt till vid ön. Fler färjor ska anlända under dagen för att ge husrum åt de nu bostadslösa.

Det var igår natt som den första branden bröt ut vid flyktinglägret, där runt 12 000 flyktingar fanns, efter vad som sagts en oro i lägret efter det att man börjat evakuera de som visat sig vara smittade av covid-19. I lägret fanns då 35 konstaterade fall. Oron är nu stor för att coronaviruset ska spridas runt om på ön.

Idag ska EU:s vicepresident Schinas besöka Lesbos och lägret. Innan dess har han ett möte med den grekiske premiärminister Mitsotakis.

Hjälporganisationen International Rescue Committee är bara en av många som sagt att det nu är hög tid att EU:s andra länder hjälper Greeklnad att omplacera dessa flyktingar. Norge har lovat ta emot 50 syrianska flyktingar från Moria lägret och i Tyskland gick folk ut på gatorna med uppmaningen att landet ska ta emot flyktingarna från Morialägret.