Sverige stoppar bistånd och stödjer oppositionen i Belarus

3:03 min

Sverige stoppar bistånd till Belarus. Det är bistånd där staten är med och får pengar. Sverige stödjer oppositionen i Belarus.

Sverige är ett av de länder som ger mest ekonomiskt stöd, eller bistånd, till Belarus. I år är Sveriges bistånd mer än 100 miljoner kronor till landet. Pengarna ska stärka demokratin och de mänskliga rättigheterna.

Den senaste tiden har oppositionen demonstrerat på gatorna i Belarus och många människor har blivit fängslade. De säger att valet inte var demokratiskt och vill att presidenten, Alexandr Lukasjenko, ska sluta.

Sverige stödjer oppositionen och menar att Alexandr Lukasjenko styr landet med auktoritära metoder. För ett par veckor sedan stoppade Sverige två stöd till Belarus. Det var pengar till Belarus centralbank och till näringslivet, eller företagen i Belarus.

Nu har situationen blivit värre och Sverige stoppar mer pengar till Belarus. Det är ett stöd till det statliga universitetet i huvudstaden Minsk. Stödet skulle öka kunskapen om mänskliga rättigheter på universiteten. Sverige skulle betala fyra miljoner kronor i år, men de pengarna stoppas.

Det var det sista stödet till projekt där staten i Belarus har en aktiv roll. Det säger myndigheten Sida, som jobbar med Sveriges bistånd. Men Sverige fortsätter att stödja oppositionen och arbetet för demokrati i Belarus. Det säger Peter Eriksson. Han är minister för Sveriges bistånd.

– Det är klart att vi gör, det har vi gjort under lång tid. Men inte bara oppositionen utan civilsamhället. Vi arbetar för att bygga upp ett starkare civilsamhälle i Belarus, säger Peter Eriksson till Ekot.

Peter Eriksson vill inte säga exakt vilka projekt Sverige stödjer. Det kan vara farligt för de personer som jobbar med projekten. Men Sverige har länge jobbat med stöd till medier och att utbilda journalister, till exempel.