Lamslår landet

Bränslekonflikt stoppar nödhjälp till Jemen

1:56 min

I det fattiga och krigshärjade Jemen har FN:s välbehövliga flyg med nödhjälp och sjuktransporter stoppats på grund av en bränslekonflikt mellan Houthirebellerna och den saudiledda koalitionen.

Flera hundratusen ton bränsle ombord på lastfartyg hindras att nå Jemen av den saudiledda koalitionens örlogsfartyg.

Det är återigen nyckelstaden Hodeidah, vid Rödahavskusten, som spelar huvudrollen. Eller, rättare sagt godstrafiken i Hodeidahs hamn, som står för 70 procent av all införsel av varor och nödhjälp.

Där hålls nu 21 fartyg lastade med 525 000 ton bränsle som diesel, gas och olja. Trots att de beviljats tillträde till hamnen av FN:s övervakningsmekanism förvägras de lägga till av den saudiledda koalitionens örlogsfartyg som hindrar dem att nå hamn.

Nu har en akut bränslebrist lamslagit delar av samhället. I Sanaa är köerna till bensinstationer dygnslånga, dieselaggregat till sjukhus får inte längre bränsle och Houthirebellerna hänvisar till bränslebrist när de nu ställer in alla FN:s flyg.

FN:s luftburna hjälptransporter, personal och sjukvårdstransporter står helt stilla. FN är annars de enda som har tillstånd att flyga till och från Sanaa.

Houthirebellerna kräver FN på tiotusentals liter olja, bensin och annat bränsle för att ge tillstånd att återuppta flygningarna.

Källor inom FN menar att Houthirebellerna utnyttjar situationen till att pressa FN för att få tag på bränsle till sig själva. Det de kräver är långt mycket mer än vad som krävs för flygningar enligt en FN-källa.

Samtidigt uppmanar FN-experter i en rapport säkerhetsrådet att ta situationen i Jemen till den internationella brottmålsdomstolen så att åklagare kan avgöra huruvida de rivaliserande sidorna gjort sig skyldiga till krigsbrott.

FN-experterna pekar ut såväl Saudiarabien, Houthirebellerna och den erkända regeringens styrkor för misstänkta krigsbrott som flygbombningar mot civila mål, och mord och övergrepp mot civilbefolkningen.