Kiruna samhällsomvandling

Samegården i Kiruna inte längre hotad av rivning

Ny och tydligare gräns för samhällsomvandlingen i Kiruna gör att Samegården som fram till nu varit hotad av rivning, får stå kvar så långt framåt i tiden som man nu kan se. Vice ordförande i Samegårdens styrelse känner sig besviken.

Se det textade inslaget i kvällens Ođđasat, SVT2, kl.17.30 och i SVT Play.

Helt plötsligt blev det nya förutsättningar för Samegården i Kiruna. Från att ha varit hotad av rivning så är det nu klart att byggnaden ska stå kvar så långt som man nu kan se.

- För mig personligen är det en besvikelse eftersom vi hade fått utsett en tomt. 2024 skulle det tömmas här och då skulle det här huset rivas och vi hade utsett en ny tomt och vi har pratat med LKAB och planerat litegrann för en ny byggnad och då var det ju som en ny möjlighet att skapa ett nytt samiskt center i Kiruna, säger Siv Labba, vice ordförande i Samegårdens styrelse.

Samegården, med hotell, museum, kontor och möteslokaler, är en av de byggnader som skulle rivas på grund av gruvbrytningen under stan och var därför påverkad av samhällsomvandlingen. Nu har LKAB satt en tydligare gräns för vilka fastigheter som kommer att påverkas fram till år 2035 när huvudnivå 1365 är utbruten.

– Det innebär att vi kan ge klarare besked till dem som nu påverkas. Den nya gränsen medför bland annat att ett 20-tal fastigheter får stå kvar, säger Stefan Hämäläinen, direktör för LKAB:s samhällsomvandlingar, till SVT Nyheter Norrbotten.

Varför kommer beskedet just nu?

- Dels för att vi behöver det för att planera färdigt hela påverkansområdet och dels så känner vi oss så pass säkra idag att veta att dagens gruvbrytning, huvudnivån som vi bryter i, den kommer att påverka så här mycket och då är det dags att gå ut med det också, säger Stefan Hämäläinen.

Siv Labba menar att nu måste Samegården ta ställning till hur och vad man ska göra med Samegården framöver när förutsättningarna förändrades totalt.

- Vi måste ju renovera huset. Det har ju blivit eftersatt i och med att vi har trott att det ska rivas så det är ju mycket som behöver göras här och hitta finansiering till det, säger Siv Labba.

Vad fastighetsägarna gör med sina fastigheter som nu ligger utanför rasriskområdet är inget som LKAB lägger sig i.

- Det väljer man ju själv, det kommer inte vi påverka någonting om utan det vi går ut med idag är en tydlighet ut mot samhället hur stort område vi påverkar med nuvarande huvudnivå, säger Stefan Hämäläinen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio