Rinkeby

Påstådd koranbränning utreds som hets mot folkgrupp

1:49 min

På förmiddagen har en film som visar en koranbränning i Rinkeby lagts ut på internet. Polisen har nu upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp.

– Vi har varit på platsen med anledning om uppgifterna på internet. Vi har upprättat en anmälan och den är just nu rubricerad som hets mot folkgrupp, säger Towe Hägg, talesperson på Stockholmspolisen.

I en video som lagts ut på Youtube syns en man köra runt i Stockholmsförorten Rinkeby. Han stiger ur bilen vid en vändplats vid Rinkeby torg, och sätter sedan eld på en Koran medan han uppmanar människor att rösta på islamfientliga partier.

Mannen säger sig representera det danska islamkritiska partiet Stram Kurs, som planerar koranbränningar i Stockholm den kommande helgen.

Enligt den ansökan om allmän sammankomst som Stram Kurs lämnat in till polisen ansöker man om att få bränna Koranen i fem olika förorter nu på lördag. Polisen har ännu inte fattat beslut om man ska bevilja eller avslå ansökan, men har ökat sin bemanning inför helgen.

För två veckor sedan genomfördes en koranbränning i Malmö, vilket resulterade i våldsamt upplopp.

Stram Kurs partiledare, den högerextrema politikern Rasmus Paludan, har belagts med ett två år långt inreseförbud i Sverige eftersom polisen bedömer att hans "agerande och inresefrihet skulle vara ett hot mot grundläggande samhällsintresse''.

Men, han hävdar att han är svensk och därför har rätt att resa till Sverige. I demonstrationsansökan som lämnats till polisen har han uppgett att kommer till Stockholm till helgen.