Välkommen till: En kväll med Vetenskapspodden P1 och P3 Dystopia

Vetenskapspodden P1 och P3 Dystopia möter publiken och svarar på frågor om globala smittor och varför de är svåra att förutse och övervinna. Artisten Stefan Sundström underhåller med musik från albumet ”Domedagspredikan”

Du kan följa kvällen live i videospelaren här nedanför.

Pandemier har drabbat oss i tusentals år. Lika länge som vi människor rest över jorden så har vi regelbundet fört med oss dödliga smittor till nya områden. Att vi nu, i vår globaliserade värld, inte kan vara förskonade har forskare envist påmint oss om. Och beredskap har funnits, men inte just för den sortens pandemi som vi nu fått, utan för en influensa som vid de senaste allvarliga pandemierna. Särskilt i Sverige verkar de tidiga insatserna ha förfelats just av det skälet: att den nya smittan betedde sig helt annorlunda.

Varför gick det så och vad är det som gör coronaviruset så annorlunda och svårt att bekämpa?

Förra hösten, när de flesta andra inte alls funderade över kommande världsomspännande smittoutbrott, träffade Vetenskapspoddens Lena Nordlund på Anna Davour från P3 Dystopia just på ett seminarium om pandemier. Därefter gjorde de varsitt program om hur nya smittor kan rasera våra samhällen och döda stora delar av befolkningen. Lyssnare hörde av sig och tyckte det var onödigt dystra spådomar som lades fram.
Sedan kom Covid-19. Nu möts redaktionerna i ett samtal om det hela i under en publikkväll med Sveriges Radio, och du kan också delta på distans med frågor och tankar. På scenen finns även Stefan Sundström som framför låtar från sitt senaste album "Domedagspredikan".

Medverkande:
• Lena Nordlund, programledare Vetenskapspodden P1
• Ulrika Björkstén, chef vetenskapsredaktionen, Sveriges Radio
• Viktor Löfgren, producent P3 Dystopia
• Anna Davour, P3 Dystopia och vetenskapsjournalist på Forskning och Framsteg
• Emelie Rosén, granskande reporter Ekot
• Stefan Sundström, artist

Publikkvällen streamas på Facebook-sidan och via den länk som kommer med inbjudan.