Ekonomi

Inflationstakten steg i augusti

1:53 min

Inflationen är fortsatt låg i Sverige, visar nya siffror från Statistiska centralbyrån. I augusti så sjönk priserna sammantaget med 0,1 procent jämfört med i juli.

Men, om man tittar på prishöjningarna ett helt år tillbaka, den så kallade inflationstakten, så var den faktiskt högre i augusti än i juli, konstaterar Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

– Det är en spegelbild av vad som hände förra året. Priserna föll alltså ännu mer i augusti förra året, säger Torbjörn Isaksson.

Inflationstakten steg från 0,5 procent i juli till 0,7 i augusti, långt från Riksbankens mål på två procents inflation. Det som har blivit dyrare det senaste året är mat, som gått upp två procent. Men den senaste månaden har maten i genomsnitt faktiskt blivit lite billigare.

Elpriserna har gått ned med sju procent på ett års sikt, trots att de steg kraftigt i augusti. Så det är en blandad bild när man jämför månadsförändring och årsförändring av priserna.

Man kan också notera att kostnaden för att hyra bil som steg mycket kraftigt i maj till och med juli, när många svenskar semestrade hemma. I augusti sjönk priserna plötsligt tillbaka med hela 33 procent.

Coronapandemin har krånglat till det för de som har till jobb att analysera inflationssiffrorna.

– 2020 är ett konstigt år. Pandemin har påverkat konsumtionen, hushållen konsumerar lite annorlunda än vad de brukar göra. Till exempel har man ju rest mindre än tidigare år. Det gör inflationen svår att mäta och därmed också svår att tolka.