Coronaviruset

Tegnell: Spridningen i Sverige är mindre än i grannländerna

1:58 min

Smittspridningen ökar igen i många Europeiska länder, enligt Folkhälsomyndigheten. Samtidigt ligger Sverige ligger kvar på en låg nivå, och har nu lägre smittspridning sett till antalet invånare än både Norge och Danmark.

– Det finns två delar i det här. Dels kom vår nedgång senare än i de flesta andra länder, så det är möjligt att vi ligger i en annan fas. Därför måste vi vara väldigt noggranna med att hålla i våra rekommendationer de närmaste veckorna. Sedan har vi också en annan situation i Sverige, vi går inte från en total nedstängning till ett öppnande av samhället. Vi ligger på samma nivå av insatser hela tiden, vilket kan ha betydelse för utvecklingen, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Ett nytt dödsfall har registrerats det senaste dygnet uppger Folkhälsomyndigheten. Sammanlagt har 5 843 personer avlidit i covid-19 i Sverige.

I Europa närmar man sig de nivåer som man hade före sommaren när det gäller smittspridningen.

– Det är inte över på något sätt, och inte lugnare på något sätt, utan fortfarande väldigt på allvar, säger Anders Tegnell.

Statsepidemiologen påminner om att Sverige avråder från resor till ett stort antal länder vilket påverkar försäkringar vid resor bland annat.

– I Spanien har man en omfattande spridningen i stora delar av landet. Det är viktigt att tänka på om man reser dit, säger Anders Tegnell.