Myskoxen Brutus får fortsätta vandra för sig själv

2:28 min

En myskoxe har vandrat runt ensam i Jämtland, och kommit nära människors hem. Det är ovanligt. Naturskyddsföreningen ville flytta på myskoxen. Men myndigheterna låter honom vara just nu.

Det finns bara några få vilda mysxoxar i Sverige. De lever tillsammans i en flock i Härjedalen, i norra Sverige. Men en av dem, en hane, har lämnat sin flock och vandrat ensam söderut. Många tror att han letar efter en hona.

Folk kallar den ensamme myskoxen Brutus. För ett par veckor sedan började han komma väldigt nära människor, i Jämtland. Flera människor såg myskoxen i sin trädgård. En kvinna filmade till exempel när Brutus stångades med en matta som hängde på tork i trädgården.

Naturskyddsföreningen i västra Härjedalen tyckte att Brutus skulle sövas och flyttas till fjällen med en helikopter. Eftersom han var så nära människor. Föreningen var orolig för att myskoxen skulle ge problem bland människorna, och att han då skulle bli dödad.

Det är myndigheten Länsstyrelsen som tar hand om vilda djur. Men länsstyrelsen i Jämtland kommer inte att göra något med myskoxen just nu. Det verkar som att Brutus har börjat vandra hemåt igen. Han har börjat gå mot fjällen.

Caroline Westerlund jobbar på länsstyrelsen. Hon säger att folk ska hålla avstånd från myskoxen, och låta honom vara. Då är det mindre risk att det blir något problem . Det säger hon till nyhetsbyrån TT.