Kiruna statsomvandling

Ingen ny Samegård - olyckligt, säger kommunalråd

Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (c) menar att det är olyckligt att det inte blir en ny Samegård, på grund av LKAB:s nya gräns för stadsomvandlingen. Med nya gränsdragningen hamnar Samegården utanför rasriskområdet och kommer inte tvingas rivas och flyttas till nya centrum.

Kiruna Samegård påverkas när LKAB sätter en tydligare gräns för vilka fastigheter som kommer att påverkas fram till år 2035 när huvudnivå 1365 är utbruten.

– Olyckligt, men jag vet faktiskt inte med säkerhet vad som sagts tidigare under processen. Det blir så klart besvärligt för Samegården som blir lämnad och avhängd från övrig stad som kommer ligga tre kilometer bort, säger Gunnar Selberg, kommunalråd i Kiruna.

Det är kommunens sameföreningar, samebyar, Svenska kyrkan och Kiruna kommun som äger Samegården, som invigdes 1973. Nu inhyser den ett samiskt museum, hotellverksamhet och är en samlingspunkt.

– Vi måste tänka efter och ta ett omtag. Vi kanske måste föra en argumentation mot LKAB. Sen ligger Samegården i ett område, där prospekteringar pågår för fullt. Så det är inte osannolikt att saker och ting kan komma och förändras.

Kiruna förlorade Sametingets parlamentshus och nu blir det ingen samegård i nya centrum. Hur viktigt är samerna och samiska kulturen för Kiruna kommun?

– Jätteviktigt! Samegården måste finnas och den samiska profilen är viktig för Kiruna, säger Gunnar Selberg (c).

Anna-Karin Niia, Sameradion & SVT Sápmi
anna-karin.niia@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio