
Att skämta om corona kan hjälpa oss att förstå
I och med coronapandemin kom också en ny humorgenre in i våra liv – coronahumorn. Men varför vill vi skämta om allvarliga saker?
Det här året har det utvecklats en speciell genre av humor, corona-memes. Korta kärnfulla skämt som ofta bygger på en bild med text som sprids på sociala medier. Och humor fyller en viktig funktion i svåra tider, säger medie- och kommunikationsforskaren Joanna Doona.
– Det är ett sätt att förstå, alltså att processa och ta in något på flera sätt än det rakt rationella. Det är ett sätt att fly lite, även om man inte flyr så långt när man skämtar om corona. Men man pausar allvaret lite, i alla fall.
Med hjälp av humor kan man plocka isär något som är svårt och komplext och lyfta frågor om det på ett mer vasst och skruvat sätt än inom till exempel journalistiken. Och det kan hjälpa oss att förstå komplicerade skeenden.
Dessutom kan humor ha en rent bearbetande funktion av något som är oroande och jobbigt, enligt Joanna Doona, som forskar om satir och politisk underhållning vid Lunds universitet.
Men det finns en stor skillnad på skämtande via sociala medier på internet, jämfört med mer traditionellt skämtande som sprids i mer begränsade kretsar – för i levande livet kanske vi har koll på att vi inte ska komma med coronaskämt till någon som just mist en anhörig, till exempel. Memes och annan internethumor däremot sprids mer okontrollerat, och kan då nå också de som inte uppskattar humorn alls.
– Det gör att man kan komma i kontakt med mer. Och kanske också bli provocerad av det om man hittar det i fel läge, säger Joanna Doona.