Viktigt att riskgrupper vaccinerar sig mot influensan, säger Folkhälsomyndigheten

3:48 min

Coronaviruset sprids inte lika mycket i Sverige längre. Men Folkhälsomyndigheten varnar för vinterns influensa. De vill att människor ska vaccinera sig mot influensan.

I många andra länder i Europa är det nu en andra våg av coronasmittan. Det betyder att det är en ny stor spridning av smittan. Så är det inte i Sverige. Här är det färre människor som blir smittade, sjuka och dör. Bara en person har dött med covid-19 det senaste dygnet. Smittspridningen har stannat av i Sverige. Det sade statsepidemiologen Anders Tegnell på pressträffen idag.

– Den allmänna samhällsspridningen i Sverige har stannat av ganska kraftigt, sade Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten tror inte att det blir en andra våg av corona i Sverige. Det beror på att många redan varit sjuka i Sverige och på att Sverige har haft ungefär samma restriktioner hela tiden.

Men faran är inte över. Det är viktigt att alla stannar hemma när de är lite sjuka, håller avstånd och följer restriktionerna. Annars kan viruset börja spridas mer igen.

Nu varnar Folkhälsomyndigheten för sjukdomen influensan. Många brukar få influensa när det börjar bli kallt. De flesta brukar bli sjuka i februari och mars. Varje år dör mellan 700 och 3 000 personer av influensa i Sverige. Det är framför allt äldre personer, som är känsliga för sjukdomen.

Symtomen för influensa liknar symtomen för covid-19. Om många får influensa kan det bli svårt för vården att veta vilka som har covid-19. Det kan också bli svårt för vården om många fler blir sjuka i vinter. Nu varnar Folkhälsomyndigheten för att influensan och coronaviruset kan spridas samtidigt. Johan Carlsson är generaldirektör på myndigheten.

– Vi står nu inför en influensasäsong. Vi vet inte hur kraftig den blir, men risken är att både influensa och covid-19 kommer att spridas i vinter, vilket är bekymmersamt, säger Johan Carlsson på Folkhälsomyndigheten.

Därför vill Folkhälsomyndigheten att människor ska vaccinera sig mot influensan. Först ska personer i riskgrupper och personal i vård och omsorg vaccinera sig. Regionerna öppnar för vaccination för dem den tredje november. Andra människor kan vaccinera sig i december.

Totalt har 5 843 personer dött med sjukdomen covid-19 i Sverige. 13 personer med covid-19 vårdas med intensivvård och 122 personer med vanlig vård på sjukhus. 86 194 personer har testats med coronaviruset i Sverige.