teater

Dramaten öppnar igen med texter av medeltida kvinnor

2:09 min

Nu är det dags för Dramatens första föreställningar sedan pandemin började. På fredag är det premiär på Lilla scenen för ”Liv Strömquist tänker på sig själv” och på lördag har ”Kvinnostaden” premiär på scenen Elverket.

"Kvinnostaden" är baserad på Christine de Pizans bok från 1405 med samma namn, och andra texter av framstående medeltida kvinnor som Hildegard von Bingen och Hroswitha von Gandersheim.

Staffan Valdemar Holm som regisserar föreställningen, tycker att det är dags att de här ikonerna får ta plats på scen.

– Christine de Pizan är väl den som tillsammans med Hildegard von Bingen varit med i huvudfåran. Det har man känt till. Medan andra av de här författarna är betydligt mer okända. Till exempel Hroswitha von Gandersheim som faktiskt är den första pjäsen som är bevarad, skriven av en kvinna. Så det är väl på tiden tycker jag, att de får vara på en scen.

Boken "Kvinnostaden" från 1405, är skriven av Christine de Pizan (1364-1431) som av många har kallats för den första feministen. I boken gör hon upp med tidens kvinnofientliga tankar och befolkar en litterär stad med hjältar, drottningar och helgon som alla är kvinnor.

Ensemblen består av nio kvinnor och i rollerna ser vi bland annat Stina Ekblad, Lena Endre och Ingela Olsson. Ingela Olsson berättar att pjäsen väcker många tankar och känslor hos henne.

– För min egen del kan jag få en feministisk depression eller aggression eller eld när vissa kunde ha skrivits idag och det går så förbannat långsamt. Sen är det för mig gripande med kvinnor i olika åldrar, så många på en scen. Där är en berättelse om kvinnolivet som jag hoppas att någon ska beröras av.