Mönsterintresset ledde honom till ett glömt mönster från 1700-talet

Slöjdaren/duojaren Sven-Åke Risfjell i Vilhelmina har i princip alltid varit intresserad av mönster och noga studerat dom. Så nog blev han förvånad när han för ungefär tio år sedan bläddrade i en äldre bok från Nordiska museet och upptäckte något för honom helt nytt.

- Jag ringde Doris (hustrun) och sa att nu tror jag att jag hittat en ny pyramid i öknen.

Det var en bild på ett bälte där det hängde en daaskoe (skedväska för män) som fångade Sven-Åkes blick. Ett mönster han inte sett tidigare är inristat på daaskoen som är i horn.

Enligt det han läst om bältet så har det tillhört nåjden Näkkorgornie som levde i Marsfjäll i slutet av 1700-talet.

- Det ska ha gått i arv i generationer tills en skogsvaktare kommit över det och sålt det till Nordiska museet. Det är ännu i deras ägo men utlånat till Ájtte där den finns att se, berättar Sven-Åke Risfjell.

Idag har han och hustrun Doris blåst liv i hornmönstret. De har låtit trycka upp heminredningstextilier och använder mönstret i den egna slöjden. Mönstret är tillsynes osymmetrisk men Sven-Åke tror att det betyder något.

- Det intressanta är att det är jättemånga män som blir väldigt intresserade av det här. Det är mycket märkligt. Kanske det finns något inbyggt i det här som attraherar hjärnan på något vis.

För den som letar finns det mer att upptäcka tror Sven-Åke. 

- Ofta tror man att det är dagens föremål som är intressanta. Men man borde backa och gå in på djupet i de här museisamlingarna och se vad som finns där, så skulle man upptäcka mer som är intressant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio